Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jens Rydén

Malmö Triathlon bjöd på feststämning mitt i stan

06 AUG 2017 17:37
Under söndagen var det masters och motionärers tur på Malmö Triathlon. Närmare 900 startande och tusentals åskådare gjorde tävlingen till en riktig folkfest.
  • Uppdaterad: 07 AUG 2017 17:17

Söndagens triathlonfest i Malmö startade klockan 9 med 300 triathleter som stod i kö för att få hoppa i vattnet vid Skeppskajen/Posthusplatsen. Första distansen var en sprint för motionärer, det vill säga 400 meter simning, 20 km cykling och 5 km löpning. En timme senare var det dags för herrarna i tävlingsklassen (master) och kort därefter ljöd starten för damerna. Här simmade de drygt 70 tävlanden något längre, 750 meter. I övrigt var det samma cykel- och löpsträckor som för motionärerna.

Masterdeltagarna tävlade även om placering i Danske Invest Triathlon Series (DITS) som påbörjades i Uppsala i juni med SM och RM på olympisk distans. Därefter arrangerades SM och RM i Borås under SM-veckan. Den tredje tävlingen hölls i Gävle och i dag avslutades serien i Malmö.

Distansen som lockade flest denna söndag var den olympiska i motionsklassen med sina 1 500 meter simning, 40 km cykling och 10 km löpning. Så många som 400 triathleter prickades av inför simmomentet. Deras ambitioner varierade, allt från att slå personbästa till att ”bara” komma i mål.

Samtliga startfält bestod av en härlig blandning av nya, erfarna, livsnjutande och tävlingsinriktade triathleter.

De nya banorna – tidigare år har Malmö Triathlon haft tävlingen i Västra Hamnen – fick högsta betyg av deltagarna. Det fanns gott om plats i vattnet och vågorna var som bortblåsta – trots kraftig vind. Cykelbanan hade kunnat ge riktigt snabba tider, men här bjöd motvinden från Spillepengen bort till Jernhusen på rejält motstånd, och det tog ordentligt på krafterna. Löparbanan runt tävlingsområdet och Slagthuset var snårig men ändå lättsprungen.

I motion sprint blev Katarina Larsson, Sporting Clube de Portugal, snabbaste dam och Christoffer Nilssonekenshaloscenter.se, snabbaste herr.

I motion olympisk kom Inga Jasiuvian, Triathlon Syd, först in av damerna och Stefan Saevarsson, Helenholms IF Tri Team, av herrarna.

Snabbaste dam i masterklassen: Tina Lilja, Frosta Multisport, och snabbaste herr: Marcus Brandt, IF Mantra sport.

Malin Lundström, Heleneholms IF Tri Team, var dagens enda para-deltagare. Nästa utmaning för henne är VM i paratriathlon i Rotterdam.


Lördag 5 augusti

Under lördagen genomfördes, utöver Europacupen, den avslutande deltävlingen i Danske Invest Triathlon Series. Här startade alla samtidigt; seniorer, juniorer och ungdomar. Därmed hade alla ungdomar och juniorer chans att vinna i seniorklass, och det var just det som hände.

På damsidan var Frida Nöu, startande i ungdomsklass, snabbast. Hon var först upp efter simningen och sedan i ohotad ledning genom hela loppet. Därmed tog hon hem segern i alla klasser. På herrsidan var scenariot ganska likt. Andreas Carlsson, hemmahörande i ungdomsklass men startande i junior, var i ledningen även han genom hela loppet och vann således både junior- och seniorklassen.

I ungdomsklassen för herrar var tysken Finn Große-Freese starkast. Bästa svensk och på andra plats kom Oscar Eliasson, Alingsås Triathlonklubb. Se bilder på alla pristagare nedan.


Fullständiga resultat


Organisationen bakom Malmö Triathlon riktar ett stort och varmt tack till: tävlande för deltagande, tävlingsledning och funktionärer för stort engagemang, sponsorer och samarbetspartners för möjliggörande av tävlingen, utställare och matförsäljare för stämningsskapande samt publiken för glada hejarop. Avslutningsvis, ett stort GRATTIS till samtliga startande för fantastiska insatser under dagen. 

Malmö Triathlon är en gemensam satsning från Malmö stad, Svenska Triathlonförbundet och föreningarna Helenheolm IF Tri Team och Malmö Kappsimklubb. 


Fler bilder...

publiceras på Malmö Triathlons facebooksida inom kort. Tills dess, spana in alla filmer och bilder från helgen på Instagram (@malmo_triathlon) och Facebook.  

Och du, dela med dig av din upplevelse! Tagga dina egna inlägg från helgen med #malmotriathlon.


Malmö Triathlon i media

Många lokala medier uppmärksammade helgens tävling:


https://www.skanesport.se/2017/08/05/sa-gick-det-malmo-triathlon/

https://www.sydsvenskan.se/2017-08-05/triatlon-lever-verkligen-i-malmo

https://www.skanesport.se/2017/08/06/malmo-triathlon-lockade-900-triathleter/

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=6751473

https://www.sydsvenskan.se/2017-08-06/varfor-utsatter-du-dig-for-ett-triathlon

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=6751995

https://www.sydsvenskan.se/2017-08-01/triatleten-som-hittat-hem-i-studentstaden

https://www.skanesport.se/2017/08/01/triathlonfest-malmo-helgen/

http://www.corren.se/sport/annie-thorn-nojd-efter-europacupsframgang-om4764206.aspx

http://www.smp.se/sport/rickard-carlsson-totalsegrare-i-svenska-cupen/

http://www.nsk.se/2017/08/09/marcus-ar-bast-i-sverige/Vinnare Malmö Triathlon lördag 5 augusti

Flickor ungdom, fr v: Amy Whyte (2) Umeå SS, Frida Nöu (1) Väsby SS Triathlon, Nora Johansson, (3) Västerås SS.

Pojkar ungdom, fr v: Oscar Eliasson (2) Alingsås Triathlonklubb, Simon Lindblom (3) Kalmar RC Triathlon. (Vinnaren Finn Große-Freese saknas på bilden.)

Dam junior: Alida Lilljequist (2) Kinds Go Green CK, Frida Nöu (1) Väsby SS Triathlon, Amy Whyte (3) Umeå SS.

Herr junior, fr v: Gabriel Björlin (2) Kalmar RC Triathlon, Andreas Carlsson (1) Väsby SS Triathlon, Axel Ramhult (3) IK Ymer. 

Dam senior: Alida Lilljequist (2) Kinds Go Green CK, Frida Nöu (1) Väsby SS Triathlon, Amy Whyte (3) Umeå SS.

Herr senior, fr v: Gabriel Björlin (2) Kalmar RC Triathlon, Andreas Carlsson (1) Väsby SS Triathlon, Aron Wohlström (3), SK Ran.

Fullständiga resultat

Skribent: Lotta Wahlqvist och Therése Oskarsson. Foto: Jens Rydén
Epost: Adressen Gömd

 

 Huvudpartners

 

Samarbetspartner


Malmo_Destination_Logo_BIG-RED 

Arrangörer
 Postadress:
Svenska Triathlonförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 28 Göteborg

Besöksadress:
Nedre Kaserngården 5
415 28 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317266186
E-post: This is a mailto link

Se all info